Nightscout.

Et dilemma for diabetikere

Som diabetiker under et begræb bedre kendt som sukkersyge, har man så længe jeg kan huske skulle prikke hul i finger eller øre for at trække blod til en måling af blodsukkeret. Denne process skulle man i starten af 80érne gennemføre 4-6 gange dagligt og har været fast praksis indtil for nyligt, hvor der er ved at komme en ny række produkter på markedet, der kan hjælpe med en letning af dagligdagen for mange diabetikere.

Et af disse produkter hedder Libre og kan monteres på armen og efterfølgende aflæses med en apparat eller telefon. Sensoren sidder monteret på armen i en periode af 14 dage af gangen og skiftes efterfølgende. I en stresset hverdag hvor det kræves at man er på og tilstede konstant er det hverken kønt for kunder eller øvrige at man lige er nødt til at stoppe arbejdet og folde sit målerapparat ud og stikke hul på finger, med blod til følge. Her er de nye måle redskaber noget mere venlige for alle parter. Der er bare et lille men, regioner og kommuner arbejder begge på at slippe for omkostningen til måleren og leverandøren vil i Danmark kun forhandle til kommuner og regioner. Umiddelbart må man håbe på at både regioner og kommuner kommer til fornuft og opgiver gamle forældede metoder som åreladning, arsenik og kviksølv i sin behandling af patienter, trods der måske kan gå længe inden man kommer til en fornuftig konklusion på ovenstående. Libre on arm

Denne lille ting nøjes ikke med at tage blodsukkeret her og nu, den viser nemlig også blodsukkeret i perioden fra sidste gang brugeren målte sit blodsukker. Dette giver derfor en unique indsigt hvilken effekt maden man indtager har på blodsukkeret. Vi behøver nu ikke nøjes med at gætte os til hvad som sker, vi kan reelt se hvad som faktuelt sker ved indtagelse af cola, rugbrød og andre fødevaregrupper. Dette gør at brugeren bedre kan imødegå sine blodsukker svingningerne og udskejelser da man næsten kan forudse kurverne og konsekvensen af sine handlinger.

Vi er endnu ikke begyndt at se en direkte forbindelse og opkobling af disse data til sygehusene eller egen læge, alt efter hvor man går til kontrol som gør at responstiden på behandling som i øjeblikket kan være op til 6 måneder mellem lægebesøg og diabetes kontrol, kan man med denne dims give her og nu feed direkte til lægen med et enkelt link. Man kan så hurtigere regulere patienten i modsætning til det nuværende system.

Nightscout on a RaspberryPi

Hvis man nu forestiller sig at man får en blodsukkermåler på armen og lægen løbende kan følge patienten via en webapplikation, så kan rettelserne til medicinen implementeres hurtigere og en dårligt reguleret patient, uanset årsag og komplikationer kan hurtigere blive udredt og komme tilbage på sporet af et fornuftigt liv frem for at gå med den løbende usikkerhed. Dermed falder omkostningerne til systemet grundet følgesygdom også da flere er bedre reguleret. I øjeblikket ser lægen først målingerne på patienten i det øjeblik patienten træder ind af døren og dermed spildes dyrebar tid for både læge og patient. Det ville være godt hvis lægen var klar og havde forberedt sig lidt inden patienten træder ind af døren.

Nightscout and Libre